Lato się zbliża więc dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na najlepsze lody jakie możemy zrobić w domu :) Ja mogę jeść lody przez cały rok, dlatego zdecydowałam, że zacznę robić je sama, poza tym są sto razy lepsze niż te sklepowe i na pewno zdrowsze, bo wiemy dokładnie co do nich dodajemy. Od momentu przygotowania lodów do ich skosztowania musi minąć trochę czasu, ale zapewniam Was, że warto czekać ;)
zdjęcie z internetu |
Podam proporcję na dwa pudełka lodów po 1000ml. Oprócz pudełek potrzebny nam będzie większy garnek, mały rondelek, szklanka, większa miska, trzepaczka, mała chochla oraz sitko.
Składniki:
- 600ml śmietanki 36% (polecam z Piątnicy)
- 600ml mleka 3,2%
- szczypta soli
- 10 żółtek
- 10 łyżek cukru
- ekstrakt waniliowy lub aromat waniliowy (około 2 łyżeczki)
- nutella lub kajmak (zamiast nutelli może być masło orzechowe z Biedronki ;))
Na dno większego garnka wlewamy troszkę wody i stawiamy na ogień, jak zacznie się gotować to wlewamy mleko, a następnie dodajemy do tego śmietankę i szczyptę soli. Dokładnie wszystko mieszamy, żeby śmietanka dobrze połączyła się z mlekiem. Zostawiamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. W między czasie wbijamy żółtka do miski i dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką, ale nie ubijamy. Teraz najważniejszy etap, ponieważ musimy połączyć gorące mleko i śmietankę z jajkami. Trzeba tutaj bardzo uważać, żeby nie wlać gorącej masy za szybko do jajek bo wyjdzie jajecznica a nie lody :D
Jeżeli więc już mleko ze śmietanką się zagotują, to zdejmujemy je z ognia, bierzemy chochelkę i powoli małymi porcjami dolewamy do masy jajecznej jednocześnie mieszając. Kiedy wlejemy już mniej więcej połowę mleka ze śmietanką do jajek możemy wszystko przelać z powrotem do garnka i jeszcze pomieszać żeby dokładnie wszystko się połączyło, chodzi o to żeby nie było żadnych grudek ze śmietanki i żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy jeszcze ekstrakt lub aromat waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy wstawić garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy już masa będzie zimna to przecedzamy ją przez sitko do pojemników na nasze lody (nie zamykamy jeszcze pokrywką) i wstawiamy na około godzinę do zamrażarki, jeżeli mamy taką funkcję w swojej zamrażarce to możemy ustawić ekstra mrożenie. Po tym czasie wyciągamy lody i dokładnie wszystko mieszamy, ponownie wstawiamy do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym znowu wyciągamy i mieszamy. Mieszamy około 3-4 razy zależy jak wasza zamrażarka będzie mroziła lody, ale lepiej mieszać jak najwięcej, żeby lody były puszyste.
Kiedy wszystko się zmrozi możemy dodać nutellę bądź kajmak. Na taką porcję lodów używam około 1/4 opakowania nutelli lub kajmaku. Oczywiście należy je rozpuścić. Kajmak tradycyjnie według instrukcji na opakowaniu. Nutelle natomiast przekładam do szklanki i rozpuszczam w kąpieli wodnej (można na chwile wstawić do mikrofali), chodzi o to żeby łatwiej ją było wlać do naszych lodów :) Po rozpuszczeniu wlewamy dodatek do lodów i mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby nie połączyć całkowicie nutelli lub kajmaku z lodami. Wkładamy jeszcze na godzinkę do zamrażarki i po upływie tego czasu możemy zajadać się pyyysznymi lodami ;) Smacznego!!
Zdjęcia niestety nie udało mi się zrobić, dlatego wrzucam jedynie jakieś zdjęcie lodów z internetu :)
Jeżeli więc już mleko ze śmietanką się zagotują, to zdejmujemy je z ognia, bierzemy chochelkę i powoli małymi porcjami dolewamy do masy jajecznej jednocześnie mieszając. Kiedy wlejemy już mniej więcej połowę mleka ze śmietanką do jajek możemy wszystko przelać z powrotem do garnka i jeszcze pomieszać żeby dokładnie wszystko się połączyło, chodzi o to żeby nie było żadnych grudek ze śmietanki i żeby cukier się rozpuścił. Dodajemy jeszcze ekstrakt lub aromat waniliowy i odstawiamy do ostygnięcia. Możemy wstawić garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Kiedy już masa będzie zimna to przecedzamy ją przez sitko do pojemników na nasze lody (nie zamykamy jeszcze pokrywką) i wstawiamy na około godzinę do zamrażarki, jeżeli mamy taką funkcję w swojej zamrażarce to możemy ustawić ekstra mrożenie. Po tym czasie wyciągamy lody i dokładnie wszystko mieszamy, ponownie wstawiamy do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym znowu wyciągamy i mieszamy. Mieszamy około 3-4 razy zależy jak wasza zamrażarka będzie mroziła lody, ale lepiej mieszać jak najwięcej, żeby lody były puszyste.
Kiedy wszystko się zmrozi możemy dodać nutellę bądź kajmak. Na taką porcję lodów używam około 1/4 opakowania nutelli lub kajmaku. Oczywiście należy je rozpuścić. Kajmak tradycyjnie według instrukcji na opakowaniu. Nutelle natomiast przekładam do szklanki i rozpuszczam w kąpieli wodnej (można na chwile wstawić do mikrofali), chodzi o to żeby łatwiej ją było wlać do naszych lodów :) Po rozpuszczeniu wlewamy dodatek do lodów i mieszamy, ale bardzo delikatnie, żeby nie połączyć całkowicie nutelli lub kajmaku z lodami. Wkładamy jeszcze na godzinkę do zamrażarki i po upływie tego czasu możemy zajadać się pyyysznymi lodami ;) Smacznego!!
Zdjęcia niestety nie udało mi się zrobić, dlatego wrzucam jedynie jakieś zdjęcie lodów z internetu :)
Buziaki, Do.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się z nami opinią na ten temat, aby dać nam motywację na dalsze działanie :)