Mam dla was świetny przepis na sernik z rosą. Ciastko jest przepyszne ;))
Zaczynamy :)
Składniki na ciasto :
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
1 łyżka smalcu
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mase sernikową : (o konsystencji rzadkiej)
1 kg twarogu (zmielonego)
1/2 szklanko oleju
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego ()
1 biały budyń (np. śmietankowy)
2 jajka
4 zółtka
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na ciasto wylewamy masę sernikową i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę na 170 stopni.
Piana z białek na sernik :
Białka które nam zostały (z 6 jajek) ubijamy ze szklanką cukru. Ubijanie najlepiej zacząć z 10 minut przed końcem pieczenia, ponieważ trochę to nam zajmie. Ubitą pianę wykładamy na gorące ciasto i pieczemy przez 10 minut także w 170 stopniach.Upieczone ciasto wygląda tak jak na zdjęciu poniżej :) Ale to jeszcze nie koniec...
Upieczone ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, nie do lodówki (u mnie to jest taka pokamerka w której są słoiki zazwyczaj). Po około 2 godzinach zacznie się pojawiać rosa :)
Wskazówki :
--najpierw mieszamy ze sobą sypkie składniki później o konsystencji płynnej,
--miska na masę sernikową duża,
--blachę wyłożyć tak aby papier był ponad nią,
--naczynie w którym będzie ubijana piana z białek musi być suche, do białek nie może się dostać ani kropelka wody lub żółtka bo się nie ubije piana
--powoli dodajemy cukier do białek
--piany nie miksujemy na najwyższych obrotach
--piana powinna być sztywna i stać w zimnym miejscu
Podziel się ze mną wrażeniami, Ka ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się z nami opinią na ten temat, aby dać nam motywację na dalsze działanie :)