Hej ;) Dzisiaj pokażemy wam że Sushi to nic trudnego i można je sporządzić w zaciszu domowym ;)
Gdy jesteśmy na początku naszej przygody z Sushi warto zaopatrzyć się w Zestaw do Sushi, ponieważ będzie to lepsze i tańsze rozwiązanie. W Zestawie zazwyczaj mamy wszystkie podstawowe składniki, których szukanie w sklepie pojedyńczo zajeło by nam chyba cały dzień :D
Zestaw z 'Home of Asia' na 70 porcji zawiera :
-liscie alg morskich,
-sos do Sushi,
-ryż do Sushi,
-wasabi,
-czarny sezam,
-imbir,
-mata bambusowa,
-pałeczki.
Zestaw Blue Dragon dla 2-4 osób zawiera :
-ryż do Sushi
-ocet ryżowy Sushi Su
-sos sojowy
-liście alg morskich
-pasta wasabi
-mata bambusowa
-pałeczki
Oprócz tego co zawiera zestaw musimy zaopatrzyć się w składniki świeże, które są naszą własną fantazją. Możemy dodawać różne produkty : ryby ( tuńczyk lub wędzony łosoś), warzywa (papryka, ogórek, awokado, sałata, marchewka, szczypior), majonez, paluszki krabowe czy krewetki.
Na początku ryż ;)
Na zdjęciu ryż zakupiony dodatkowo w sklepie ponieważ z zestawu dawno już został zużyty.
Odmierzamy 300 g i wysypujemy na sitko. Sitko umieszczamy pod bierzącą wodą i przepłukujemy ryż. Łatwiej nam będzie jak podzielimy ryż nawet na 3, wtedy szybciej go oczyścimy.
Możemy także ryż na sitku umieścić w misce z wodą i łyżką go mieszać aby szybciej się przepłukał. Tylko w tym wypadku musimy zmieniać wodę.
Im więcej razy przepłukamy ryż tym lepiej ;)
Przepłukany ryż zrobił się czysto biały ;) Teraz możemy go wstawić do gotowania
Wysypujemy ryż do garnka i zalewamy wodą tak aby była ponad ryżem około 2 cm. Dodajemy troszeczkę soli. I gotujemy aż ryż wchłonie wodę (około 15 min) na wolnym ogniu. Ryż musimy zamieszać co jakiś czas aby nie przywarł do garnka, zrobi się on kleisty. Odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy do niego zaprawę z octu. W zestawach jest w saszetce, ale jeżeli nie mamy to musimy ją przygotować.
Zaprawa z octu do wymieszania z ryżem.
6 łyżek octu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Możemy podgrzać zaprawę w garnku, aby rozpuścić cukier. Nie należy doprowadzić do wrzenia.
Zaprawa z octu do wymieszania z ryżem.
6 łyżek octu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
Możemy podgrzać zaprawę w garnku, aby rozpuścić cukier. Nie należy doprowadzić do wrzenia.
Sushi robie w dwóch wariantach
- marchewka, sałaty, majonez, łosoś wędzony
- marchewka, sałata, majonez, paluszki krabowe
Po rozłożeniu składników, czas na zwijanie ;)
Zwinięte Sushi kroimy bardzo ostrym nożem (który musimy przemywać często wodą) na kawałki o grubości około 1,5 - 2 cm.
Każdy kawałek przed spożyciem maczamy w sosie sojowym lub jak ktoś woli na ostro to polecam chrzan wasabi (można dodać wasabi także do srodka przed zwijaniem).
Sushi którego odrazu nie zjemy pakujem w pojemniczek i do lodówki, ponieważ temperatura pokojowa nie jest wskazana dla surowej ryby ;)
Smacznegoo KaDo,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się z nami opinią na ten temat, aby dać nam motywację na dalsze działanie :)