Hej ;)
Postanowiłam że zdradzę Wam swój przepis na idealną pizze. Opiszę co robić krok po kroku, dodatkowo ze zdjęciami aby trochę ułatwić. Przepis jest na dwie pizze wielkości blaszki od piekarnika.
Postanowiłam że zdradzę Wam swój przepis na idealną pizze. Opiszę co robić krok po kroku, dodatkowo ze zdjęciami aby trochę ułatwić. Przepis jest na dwie pizze wielkości blaszki od piekarnika.
Nie lubię robić okrągłej pizzy, bo uważam że to marnowanie miejsca w piekarniku :D Więc zawsze ciasto formuje na kształt blaszki od piekarnika. Jeżeli komuś dwie pizze to za dużo (gdzie ja potrafię zjeść pół bo jest wyśmienita!) to wystarczy podzielić wszystkie składniki na pół. Zapraszam.
Na początek składniki na ciasto :
4 szklanki mąki
4 łyżki oliwy
2 płaskie łyżeczki soli
pół kostki drożdży (50g)
woda około 140 ml
mleko ok 200 ml
płaska łyżeczka cukru
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy oliwę i sól. Robimy rozczyn: wodę z mlekiem łączymy w kubku (mój kubek ma 350 ml więc jeżeli nie mamy takiego może to być miseczka) w którym rozpuszczamy cukier i drożdże. Ważne jest aby przed dodaniem drożdży sprawdzić czy powstały płyn nie jest za gorący, najlepiej sprawdzić to poprzez włożenie palca do kubka. Jeżeli nas parzy to jest jeszcze za gorące, musimy odczekać aby drożdży nie sparzyć. Do miski wlewamy zrobiony rozczyn i wszystko łączymy do powstania takiej kulki lekko lepiącej się do rąk, którą musimy odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut i przykryć czystą wilgotną ścierką. Ja stawiam miskę przy grzejniku ustawionym na 3 szybciej rośnie nam wtedy ciasto, a ścierkę polewam gorącą wodą i odsączoną kładę na miskę. Dzięki wilgotnej ścierce nie mamy suchej skorupy na cieście. W trakcie rośnięcia ciasta najlepiej zająć się przygotowanie składników, ale tu na razie mowa o cieście.
U mnie ciasto po 20 minutach wygląda tak.
Wyjmuję ciasto z miski na stolnice i wyrabiam dwie kulki, ponieważ jest to przepis na dwie pizze.
Kulki ciasta formujemy na wymiar naszej blaszki od piekarnika. Najwygodniej nam będzie jak przełożymy już rozwałkowane ciasto na blachę przed dodaniem sosu i reszty składników. Oczywiście na papier do pieczenia.
Składniki na sos : (który jest tu bardzo istotny)
1 duża cebula
4 łyżki majonezu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek ketchupu
Cebule kroimy w piórka i wrzucamy do miski, w której dokładnie mieszamy ją z majonezem, koncentratem i ketchupem. Sos w naszej pizzy odgrywa bardzo dużą role i powiem nawet, że to on jest tu najważniejszy. Ja zawsze wykonuje go z tych samych składników i w tych samych ilościach. Sosu starcza na dwie pizze.
Ketchup i koncentrat Pudliszki połączony z majonezem Winiary.
Dodatki do pizzy i ich kolejność : (wedle uznania)
sos z cebulą
ser tarty pół kostki na 1 pizze (więcej/mniej wedle uznania) / lub w plastrach wtedy 6-8 plastrów
szynka, boczek w cienkich plastrach, kiełbasa jakieś mięsko ;)
Ja dodatkowo jak mam w domu, dodaje żurawinę (pod mięso) i rukole (posypuje pizze 5 minut przed wyjęciem). Pizza ma wtedy bardzo oryginalny smak.
Na cieście rozprowadzamy sos, tak jak na zdjęciu obok. Posypujemy serem i rozkładamy dodatki wedle uznania i gustu ;) Jednak najlepsza pizza jest z serem gouda i boczkiem w plastrach (parzony i surowy) z biedronki ;)
Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180-200 stopni na 15-20 minut. Zależy to od piekarnika. Jeśli mamy nowy piekarnik to czas jest krótszy, mój ma już pare lat i piekę 20 minut na 200 stopniach.
Pizze posypujemy bazylią lub oregano, najlepiej jakieś 3 minuty przed końcem lub jak już ją wyjmiemy.
Pizze posypujemy bazylią lub oregano, najlepiej jakieś 3 minuty przed końcem lub jak już ją wyjmiemy.
Wyjmujemy pizze po upływie czasu i JEMY !
Musimy uważać, ponieważ pizza szybko znika ;)
Cieknącej ślinki ;P
Pa Ka.
taki post, przed śniadaniem :) wygląda super!
OdpowiedzUsuń